Ana sayfa

KPSS tercih robotu için tıklayınız
Kpss tercih robotu

KPSS taban puan robotu için tıklayınız
Kpss taban puanlar robotu

KPSS Puan hesaplama program için tıklayınız
Kpss puan hesaplama robotu

eKPSS taban puanlar robotu ve ekpss tercih robotu için tıklayınız
EKPSS tercih ve puan robotu

  Bölüm kodları
  Özel nitelik kodları
  Güncel Konular
  Güncel Testi
  Kpss bilgi hattı

KPSS GÜNCEL KONULAR SORULARI
» her ay güncellenmektedir «

1-     5 Ekim 2011’de Pankreas kanserinden dolayı hayatını kaybeden bilişim dâhisi ve Apple’ın kurucusu kimdir?

A) Steve Jobs                      B) Bill Gates

C) Steve Wozniak                 D) Larry Page

E) Alan Turing

 

2-     2012 Dünya Atletizm şampiyonasına ev sahipliği yapan aynı zamanda 2012 Avrupa spor başkenti de olan şehir aşağıdakilerden hangisidir?

A) Amsterdam                                     B) Londra

C) İstanbul                                          D) Roma

E) Madrid

 

3-     Aşağıdaki ülkelerden hangisi OPEC’in (Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu) kurucusu değildir.

A) Irak     B) İran    C) Kuveyt     D) Suriye    E) Venezuela

 

4-     Birleşmiş Milletler ve Arap birliğinin Suriyedeki olaylarla ilgili seçtiği özel temsilci kimdir?

A) Recep Tayip Erdoğan       

B) Kofi Annan

C) Prof. Dr. Eklemeddin İslamoğlu

D) Ban Ki-moon

E) Jim Yong Kim

 

5-     Mayıs 2012’de gerçekleşen Tükiyenin1. ve 4. yüz nakli hangi üniversitede olmuştur?

A) Hacettepe Üniversitesi      B) Ankara Üniversitesi

C) Akdeniz Üniversitesi                         D) Gazi Üniversitesi

E) İstanbul Üniversitesi

 

6-     Avrupa Birliğine üye olan son 2 ülke aşağıdakilerden hangisidir?

A) Letonya, Litvanya                             B) İspanya, Portekiz

C) Romanya, Bulgaristan       D) Türkiye, Makedonya

E) Hırvatistan, Macaristan

 

7-     2012 Ocakta hayatını kaybeden KKTC’nin kurucusu kimdir?

A) Mehmet Ali Talat                              B) Rauf Denktaş

C) Derviş Eroğlu                                  D) Ferdi Sabit Soyer

E) İrsen Küçük

 

8-     Revalüasyonla ilgili aşağıdaki tanımların hangisi doğrudur?

A) Fiyatların sürekli ve hissedilir şekilde yükselmesi ve paranın değer kaybetmesidir.

B) Ulusal para biriminin değerinin arttırılmasıdır.

C) Ulusal para biriminin değerinin düşürülmesidir.

D) Hükümetin üreticileri korumak ve onları teşvik etmek amacıyla para veya parasal değere sahip şeylerle karşılıksız olarak yaptığı yardımdır.

E) Devletin ödeme gücünü kaybetmesinden dolayı, borçlarını ödeyemeyeceğini ilan etmesi ve ötelemesidir.

 

9-     Aşağıdakilerden hangisi yeni kurulan bakanlıktır?

A) Ekonomi Bakanlığı

B) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

C) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

D) Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

E) Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı

 

10-  2012’de yapılan 84. Oscar ödüllerinde en iyi film, en iyi erkek oyuncu ve en iyi yönetmen dalında ödül alan film hangisidir?

A) Hugo                                                              B) Avatar

C) Demir Leydi                                    D) The Artist

E) Lâl Gece

 

11-  Nisan 2012’de filyos çayı üzerindeki 61 yıllık tarihi köprünün çökmesiyle 15 kişinin hayatını kaybettiği yer neresedir?

A) Giresun – Dereli                               B) Kütahya - Simav

C) Van- Erciş                                       D) Kırıkkale - Kesikköprü

E) Zonguldak - Çaycuma

 

 

12-  Merkez Bankası Türk lirasının yeni simgesini hangi yıl kabul etmiştir?

A) 2006                                               B) 2007                                    C) 2008                                                                   D) 2011                                    E) 2012

 

13-  İlk defa 1975 yılında katıldığımız ve 2012’de Azerbaycanda yapılan Eurovision şarkı yarışmasında Türkiyeyi hangi sanatçı temsil etmiştir?

A) Can Bonomo                                   B) Yüksek Sadakat

C) Manga                                            D) Tarkan

E) Ajda Pekkan

 

14-  Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

A) Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi

B) Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim

C) IMF Başkanı Christine Lagarde

D) BM Genel sekreteri Ban Ki-moon

E) NATO Genel sekreteri Kofi Annan


 

15-  UNESCO 2012 ve 2013 yılını hangi tanınmış kişileri anma yılı ilan etmiştir?

A) 2012 Şair Nâbi ve Bestekar Itri, 2013 Piri Reis

B) 2012 Evliya Çelebi, 2013 Piri Reis

C) 2012 Piri Reis, 2013 Şair Nâbi ve Bestekar Itri

D) 2012 Şair Nâbi ve Bestekar Itri, 2013 Evliya Çelebi

E) 2012 Evliya Çelebi, 2013 Şair Nâbi ve Bestekar Itri

 

16-  2020 Yaz olimpiyat Oyunlarına İstanbulla birlikte aday olan şehirler hangisidir?

A) Londra, Madrid                 B) Londra, Atina

C) Madrid, Tokyo                  D) Maribor, Rio de Janeiro

E) Atina, Pekin

 

17-  2014 ve 2018 Dünya Futbol şampiyonasına ev sahipliği yapacak ülkeler aşağıdakilerden hangisidir?

A) 2014 Brezilya, 2018 Rusya

B) 2014 Rusya, 2018 Brezilya

C) 2014 Rusya, 2018 Türkiye

D) 2014 Birezilya, 2018 Türkiye

E) 2014 Polonya, 2018 Rusya

 

18-  2012 yılında Referandumla Kuzey ve Güney olarak ikiye bölünen ülke aşağıdakilerden hangisidir?

A) Libya                                              B) Mısır

C) Yemen                                           D) Sudan

E) Tanzanya

 

19-  Tedavülde olan değeri en küçük ve en büyük madeni paralar aşağıdakilerden hangisidir?

A) 1 Kuruş, 50 Kuruş                            B) 1 Kuruş, 1 TL.

C) 5 Kuruş, 50 Kuruş                            D) 5 Kuruş, 1 TL.

E) 5 Kuruş 10 TL.

 

20-  AB’nin 82 Milyonluk nüfusuyla en kalabalık ülkesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) İngiltere                                          B) Almanya              

C) Fransa                                           D) Hollanda

E) İspanya

 

21-  2012 Avrupa Futbol şampiyonası hangi ülkede yapılmıştır?

A) Türkiye                                           B) İngiltere

C) İspanya                                          D) Fransa

E) Polonya ve Ukrayna

 

22-  Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin Haziran 2012’de ‘diyalog ortağı’ olarak kabul edildiği ŞANGHAY İşbirliği Örgütü üyesi ülkelerden biri değildir?

A) Çin                                                B) Rusya

C) Kazakistan                                      D) Tacikistan

E) ABD

 

23-  Dünya ekonomisinde en büyük üç ülkenin büyükten küçüğe sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

A) Almanya, İngiltere, Japonya

B) Çin, ABD, Almanya

C) Çin, ABD, Japonya

D) ABD, Çin, Japonya

E) ABD, Japonya, Almanya

 

24-  Türkiye’nin ilk yerli insansız hava aracının adı nedir?

A) Atak       B) Şahin      C) Anka       D) Avcı      E) Baykuş

 

25-  Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

A) Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB BaşkanI

B) Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD başkanı

C) Prof. Dr. İlber Ortaylı, Topkapı Sarayı Müsesi başkanı

D) Hakan Fidan, MİT müsteşarı

E) Prof.Dr. Aysel Işıl Karakaş, Avrupa İnsan Hakları yargıcı

 

26-  Paris’te yapılan 2011 dünya halter şampiyonasında altın madalya alan haltercimiz kimdir?

A) Mete Binay                                      B) Nurcan Taylan

C) Halil Mutlu                                      D) Taner Sağır

E) Erol Bilgin

 

27-  4 yılda bir yapılan milletvekili seçimleri (genel seçimler) hangi yıl yapılacaktır?

A) 2012          B) 2013          C) 2014          D) 2015          E) 2016

 

28-  2012 Uluslararası İzmir film festivalinde en iyi film ödülü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Lâl Gece                                         B) Tepenin Ardı

C) Nar                                                D) Güzel Günler Göreceğiz

E) Zenne

 

29-  BM’nin, insani gelişmişlik endeksi en yüksek olarak seçtiği ülke hangisidir?

A) Norveç                                           B) Almanya

C) Japonya                                         D) Kanada

E) İsveç

 

30-  En fazla petrol rezervine sahip ülke aşağıdakilerden hangisidir?

A) Irak                                                B) İran

C) Suudi Arabistan                               D) ABD

E) Kuveyt

 

31-  Nüfusa göre İstanbul ve Ankara’dan sonra en büyük illerin sıralaması hangisidir?

A) Bursa, İzmir, Konya                          B) İzmir, Konya, Bursa

C) İzmir, Adana, Konya                         D) İzmir-Bursa-Adana

E) Konya, İzmir, Bursa

 


 

32-  2012 Mayısta tasarruf amaçlı ‘akıllı savunma sisteminin’ görüşüldüğü NATO toplantısı hangi şehirde yapılmıştır?

A) Chicago                                          B) İstanbul

C) Londra                                            D) Pekin

E) Meksika

 

33-  Aynı zamanda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Başkanı da olan Sayıştay başkanı kimdir?

A) Hüseyin Karakullukçu        B) Ali Alkan

C) Recayi Akyel                                   D) Haşim Kılıç

E) Cemil Çiçek

 

34-   Aşağıdakilerden hangisi Unesco’nun Türkiyedeki ‘Dünya Mirasları’ listesine 2011’de girmiştir?

A) Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi

B) Divriği Ulucami ve Darüşşifası

C) Troya(Truba) antikkent

D) Nemrut dağı

E) Zeugma Antik kenti

 

35-  2012 Jameson Dublin Uluslar arası Film Festivalinde en iyi yönetmen ve 64. Cannes Film festivalinde “Bir Zamanlar Anadolu’da” isimli filmiyle Jüri Büyük Ödülü alan Türk yönetmen kimdir?

A) Reis Çelik                                       B) Nuri Bilge Caylan

C) Fatih Akın                                       D) Çağan Irmak

E) Reha Erdem

 

36-  5 yılda bir yapılan mahalli idare seçimleri (yerel seçimler) hangi yıl yapılacaktır?

A) 2012          B) 2013          C) 2014          D) 2015          E) 2016

 

37-  Türkiyenin ihracat ve ithalatıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) En fazla ihracat İngiltere, ithalat Almanya

B) En fazla ihracat Irak, ithalat Rusya

C) En fazla ihracat Irak, ithalat Çin

D) En fazla ihracat Almanya, ithalat Rusya

E) En fazla ihracat Rusya, ithalat Almanya

 

38-  2012 Haziranda hayatını kaybeden, Mihriban türküsünün söz yazarı ve Türk dünyasının önemli şairi kimdir?

A) Fazıl Hüsnü Dağlarca       

B) Ahmet Hamdi Tanpınar

C) Abdurrahim Karakoç

D) Arif Nihat Asya

E) Can Yücel

 

39-  Aşağıdakilerden isim ve görev eşleşmelerinden hangisi yanlıştır?

A) Maliye Bakanı - Mehmet Şimşek

B) Meclis Başkanı - Cemil Çiçek

C) Anayasa Mahkemesi Başkanı - Haşim Kılıç

D) Merkez Bankası Başkanı - Doç.Dr. Erdem Başçı

E) Ekonomi Bakanı - Ali Babacan

 

40-  Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Expo 2020’ye aday gösterilen şehir İzmir’dir.

B) Avrupa Birliği Turizm Teşkilatı tarafından “2013 Arap turizm başkenti” olarak seçilen şehir Bursa’dır

C) 2013 Türk dünyası kültür başkenti seçilen şehir Eskişehir’dir.

D) 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından seçilen en temiz kent İstanbul’dur

E) 2012 Avrupa spor başkenti seçilen şehir Ankara’dır.

 

1-A

2-C

3-D

4-B

5-C

6-C

7-B

8-B

9-A

10-D

11-E

12-E

13-A

14-E

15-A

16-C

17-A

18-D

19-B

20-B

21-E

22-E

23-E

24-C

25-B

26-A

27-D

28-C

29-A

30-C

31-D

32-A

33-C

34-A

35-B

36-C

37-D

38-C

39-E

40-E

 

 

 

 


 
 
  ana sayfa
 
  ALFA YAZILIM
Mail: bilgi@kpssrobotum.com
Tel: (0312) 332 31 48  |  Fax: (0312) 336 12 13
(Telefonla rehberlik desteğimiz yoktur)
 
  tasarım: ALFA  
Alfa Bilgisayar Tek.Yay.Ltd. Sti.© 1997 Her hakkı saklıdır.